Blessures

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute blessures en chronische blessures.Voetbalblessures kunnen ontstaan door onjuiste trainingsmethoden, slechte voorbereiding of warming up, Onvoldoende conditie, slecht materiaal of verkeerd schoeisel. Acute blessures worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een val, klap, botsing of verkeerde beweging.Vaak ontstaat dan een zwelling, kneuzing, scheuring, of botbreuk.
Een chronische blessure ook wel overbelastings-blessure genoemd, ontstaat door het voortdurend herhalen van een vaak verkeerd uitgevoerde beweging, waardoor bepaalde spieren en pezen overbelast raken.Voetbalblessures kunnen ook ontstaan door interne factoren, zoals leeftijd, lichaamsbouw, een afwijkend bewegingspatroon, een slechte houding of de invloed van bepaalde ziekten, infecties.
Wanneer moet je een arts raadplegen.
Als je denkt dat je een botbreuk of een gescheurde pees of spier hebt, doe je er goed aan zo snel mogelijk naar een arts of EHBO post te gaan.
Hoe zijn voetbalblessures te voorkomen.
Een groot deel van de blessures kan worden voorkomen door het gebruik van juist schoeisel goede kleding en veilig materiaal. Ook preventieve hulpmiddelen, zoals zwachtels en bandages, kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Veel blessures ontstaan wanneer iemand te snel te grote prestaties wil leveren, omdat dan de spieren en gewrichten te zwaar of verkeerd worden belast.
Bouw de training daarom zorgvuldig op.
Een warming up van tien minuten zorgt voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt de spieren en gewrichten voor op de te leveren inspanning. Neem pijnsignalen serieus en geef oude blessures de tijd om te herstellen. Versterk zwakke plekken met sporttape. Zorg voor goede voeding en neem voldoende rust. Na de inspanning moet men echter niet meteen gaan rusten. In de spieren hebben zich allerlei afvalstoffen opgehoopt, die pijn en een vermoeit gevoel veroorzaken. Tijdens de zogenaamde,cooling down, worden deze afvalstoffen afgevoerd, waardoor spierpijn wordt voorkomen.
 Wat kun je er zelf aan doen.
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er door bijvoorbeeld ruw spel , een verkeerde Beweging of vallen toch iets misgaan. Voor iedere blessure geldt een aparte behandeling.Spierpijn en kramp reageren heel goed op warmte , maar de meeste  blessures zijn juist  gebaat bij kou. Bij een acute blessure moet u het gekwetste lichaamsdeel zoveel mogelijk rust gunnen. Om een zwelling te voorkomen kan de zere plek gekoeld worden met ijskompressen of koud water . U kunt dit doen door verspreid over de dag steeds 10-15 minuten te koelen en  dit na 60 minuten te herhalen.
Hulpmiddelen
Er zijn verschillende hulp - en verbandmiddelen die kunnen helpen bij de behandeling van sportblessures. Bij voetbalclubs zijn deze middelen meestal aanwezig.
Massagemiddelen
De warming up en cooling down kunnen worden ondersteund door middel van massage.
Het gebruik van massage middelen hierbij voelt prettig aan, maar is niet noodzakelijk.
Het is een modeverschijnsel om spier verzorgende middelen te gebruiken.
Ze kunnen en mogen echter niet in de plaats komen van goede oefeningen en een zorgvuldige warming up.
Coldpack
Voor het koelen van een blessure bestaan verschillende hulpmiddelen. Een "coldpack" koelt het gewricht bij verstuiking of verzwikking en vermindert de zwelling en de pijn.
Een , coldpack , kan slechts een keer gebruikt worden. Het bestaat uit kristallen en een oplosmiddel, die door een vlies van elkaar zijn gescheiden. Door dit vlies kapot te knijpen lossen de kristallen op, en blijft het zakje 30 min ijskoud. Het is erg handig en klein.
Cold - hot pack
Een cold - hot pack is een kompres dat zowel voor koude - als warmtetherapie gebruikt kan worden. Voor een koudebehandeling wordt het in het vriesvak bevroren , bij warmtebehandeling word het pack vijf minuten in heet of warm water gelegd. Het cold - hot pack kan meerdere keren worden gebruikt, maar is minder praktisch in gebruik dan de coldpacks, omdat het eerst in het vriesvak bevroren moet worden.
Verbandmiddelen
Bandages, zwachtels en tapes worden veel gebruikt ter voorkoming en behandeling van sportblessures.
Chlooraethylspry
Voor lichte, pijnlijke kneuzingen wordt chlooraethylspray gebruikt.Dit koelt de huid snel af en heeft daardoor een verdovende werking.
Let op: Bij onjuist verbruik kan verbranding van de huid ontstaan. Bij een echte blessure heeft alleen langer koelen met een coldpack zin. Eventuele kleine gewrichten zoals vingers kunnen wel snel gekoelt worden met spry. Steeds korte tijd, een paar seconden op enige afstand spryen en dan herhalen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wat is stretchen
Stretchen is het op verantwoorde, heel rustige, wijze op lengte brengen van spieren c.q spiergroepen.
Waarom moet je stretchen voor een training of wedstrijd:
1.De spiertonus ( = spanning ) in de spier moet verlaagd worden.
2. Daardoor kan er een betere doorbloeding in spieren , banden en pezen plaatsvinden.
3.Een op lengte gebrachte spier kan in de meeste gevallen meer kracht ontwikkelen. 
4.Bij rustig en verantwoord stretchen verminder je sterk de kans op spierscheuringen.
5.Een op lengte gebrachte spier is tot een grotere bewegingsuitslag in staat. 
Waarom moet je stretchen na een training of wedstrijd:
1.De dan vermoeide spieren hebben een hoge spierspanning ( = tonus ) welke weer verlaagd moet worden.
2.De door het stretchen verhoogde doorbloeding zorgt voor een snellere afvoer van de afvalstoffen, die bij de verbranding , tijdens de wedstrijd of de training, zijn ontstaan. 
Op welk moment moet je stretchen voor een wedstrijd of training:
Stretchen is een onderdeel van de warming-up, welke altijd aan een wedstrijd of training voorafgaat.
Na eerst, afhankelijk van de weersgesteldheid en temperatuur, zo'n 6 รก 7 minuten in de warming - up bezig te zijn geweest met losjes inlopen, losdraaien en zwaaien, zijn de functies van hart, longen, zenuwstelsel en spierapparaat actief op een hoger niveau gebracht dan het rustniveau.
Nu kun je beginnen met de eerste stretch-oefeningen, waarbij je het beste van boven naar beneden kunt werken.
Ook sterk afhankelijk van temperatuur en weersgesteldheid is het aantal stretch - oefeningen, die je achter elkaar kunt doen.
Omdat mijn advies is elke spier ( spiergroep ) 3x, 8 tot 10 seconden te stretchen, ben je voor een oefening zo'n 60 seconden kwijt.
Bij koud , nat weer heb je al weer lang genoeg stilgestaan, zodat de algemene en plaatselijke ( bij de spieren zelf ) lichaamstemperatuur zal gedaald zijn, zodat je weer in beweging moet komen om na een paar minuten weer een volgende spiergroep te stretchen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------















fit voor voetbal